Hoe kies ik de juiste persoonlijke coach. 10 Tips!

Hoe kies ik de juiste persoonlijke coach. 10 Tips!

 

Het aanbod van coaches is enorm en je vindt ze in allerlei soorten en maten en met grote verschillen in de tarieven. Hoe kies ik nu in deze jungle de juiste coach voor mijn probleem. Hier volgen 10 tips.

 

1. Kies het soort coaching dat past bij je het probleem waarmee je wil werken. Er zijn veel soorten van coaching. Kijk dus goed welke soort het beste aansluit bij je reden om een coach te kiezen. De meest voorkomende zijn:

 • Executive coaching: richt zich op de ontwikkeling van topmanagers;
 • Business coaching: voor het ontwikkelen van het bedrijfsmatige aspecten;
 • Porporate coaching richt zich op het de gehele organisatie;
 • Performance coaching voor gedrag, competentie ontwikkeling en mentale ontwikkeling;
 • Personal/Life (persoonlijke) voor persoonlijke zaken zoals balans tussen werk en privé;
 • Counseling richt zich op meer op het emotionele aspecten en zingeving;
 • Teamcoaching richt zich op het coachen van teams;
 • Loopbaan Coaching richt zich op carrière ontwikkeling, instroom en uitstroom;
 • Mediation voor bemiddeling bij het oplossen van geschillen en conflicten.

Het komt vaak voor dat coaches op meerdere gebieden coachen. Zo zie je vaak onder een naam combinaties van personal/life coaching, counseling en performance coaching omdat deze soorten van coachen nauw met elkaar verbonden zijn.

2. Werk aan de hand van een stappenplan tijdens de coaching. Meestal maakt de coach gebruik van een concreet stappenplan. Dan weet je wat je kan verwachten. In het plan vindt je terug langs welke stappen er gecoacht wordt en het aantal gesprekken dat er voor nodig is. Een belangrijk onderdeel in de aanpak is dat de coach werkt vanuit het probleem waarvoor je bij hem of haar komt. Je werkt dan gericht aan je probleem en het dient als leidraad om te zien of je nog op koers ligt. Afhankelijk van het verloop van de coaching kan het op en bepaald moment voorkomen dat je samen met je coach besluit om de koers te wijzigen.

Je kan er ook voor kiezen om elke keer losse gesprekken af te spreken. Dat kan makkelijk zijn als je met iets zit waar je gewoon eens van gedachten over wil wisselen of feedback op wil hebben. Als dit tot meerdere losse vervolg gesprekken leidt wees je er dan van bewust dat het een open einde heeft, je niet precies weet wanneer je resultaten kan verwachten en wat het je uiteindelijk gaat kosten.

 

3. Onderzoek welke technieken coaches gebruiken in de begeleiding. Er zijn vele soorten technieken en meestal gebruikt een coach meerdere technieken. Daarbij zijn de technieken ook afhankelijk van de soort van coaching. Zo zijn er op het gebied van persoonlijke coaching technieken als NLP, 360 Feedback, ret, voice dialogue, imaginatie, mind mapping, biografisch werk, meditatie, enneagram, rollenspellen, opstellingen, dramatechnieken, astrologie, diverse gesprekstechnieken als spiegelen, etc. Het zijn er te veel om ze hier allemaal te bespreken. Als je er meer over wil weten adviseer ik je om het internet te raadplegen. Als je merkt dat de gebruikte techniek voor je belangrijk is kies dan ook een coach die van deze techniek gebruik maakt.

 

4. Als je met een coach aan het werk gaat dat is het essentieel dat het (wederzijds) klikt. Je moet voor je zelf het vertrouwen hebben dat de coach in staat is om je te helpen. Je moet je op je gemak en voelen en het gevoel hebben dat de coach integer en betrouwbaar is. De klik bepaalt mede de effectiviteit, het gevoel dat je er bij hebt en daarmee het aantal sessies en mogelijk de kosten. Andere punten waar je op kan letten is: past de ervaring van de coach bij mijn eigen interesse en/of ervaring, hoe ontwikkelt de coach zich, wat is de persoonlijke ontwikkeling van de coach, zijn er artikelen of boeken waaruit zijn manier van denken blijkt, wat is de kijk van de coach op ontwikkeling van onderwerpen in zijn vakgebied? Een coach met een diploma hoeft niet beter te zijn dan een coach zonder diploma.

5. Een nieuwe trend is E-coaching. Hierbij wordt er gecoacht via de telefoon of per email. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als de reistijd naar de coach (te) lang is. Een ander voordeel van coaching per email is dat je direct contact kan zoeken als je het nodig hebt of op een ander moment wanneer het jou uit komt. E-coaching is minder tot niet geschikt als je wil werken aan emotionele aspecten van je zelf of andere zaken die voor jou erg emotioneel gevoelig zijn. De reden is dat bij het werken aan dit soort onderwerpen de non-verbale communicatie van groot belang is in het gesprek met de coach of counselor.

6. De tarieven verschillen sterk en zijn afhankelijk van de soort coaching en de kwaliteit en ervaring van de coach zelf. Het uurtarief varieert tussen de ongeveer € 60 tot € 400 per uur. Soms zijn er ook vaste prijzen voor een compleet traject bestaande uit een vast aantal gesprekken. Het vergelijken van verschillende coaches is dan ook zeker aan te raden. Wees niet te bescheiden en vraag of de prijs bespreekbaar is. Wat je uiteindelijk kwijt bent kan ook afhankelijk van het probleem en daarmee het aantal gesprekken. Bij ‘zwaardere’ problemen kan het meer tijd kosten om tot verbetering te komen.

In sommige gevallen zijn de kosten van coaching aftrekbaar van de belasting. Infomeer hiervoor bij een belastingadviseur of Google op ‘kosten coaching aftrekbaar’. Bron: Arrondissementsrechtbank te Haarlem, 26-07-2006, AWB 05/2625, U nr. AY5616 (datum publicatie: 13-09-2006).

7. Kies ik iemand van een groot bureau of voor een eenmansbedrijf? Grote bureaus zijn veelal duurder dan de eenmansbedrijf. In kwaliteit hoeft er geen verschil te zijn. Een coach van een groot bureau kan beter zijn dan een zelfstandige en omgekeerd. Bij coaching gaat het immers om de coach als persoon en niet om de organisatie die er achter staat. Daarbij komt het vaak voor dat coaches van eenmansbedrijven ook werken via de grotere bureaus.

De grotere bedrijven hebben meestal een pakket van diensten, waar coachen een onderdeel van is.

 

8. Moet de coach zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie? Coaches zijn veelal ingeschreven bij een beroepsorganisatie. Dit heeft voor de cliënt het voordeel dat de coach zich formeel houdt aan de beroepscode van de betreffende organisatie, en aan de regels en procedures in geval van een geschil. Echter het lidmaatschap van een beroepsorganisatie is niet per definitie een kwaliteitsgarantie. Het is maar net hoe belangrijk dit voor je is.

 

9. Welk resultaat kan je verwachten? Coaching kan een zichtbaar resultaat opleveren bijvoorbeeld in je gedrag, je vaardigheden, je attitude, je overtuigingen, je communicatie, in het oplossen van problemen of het nemen van een beslissingen. Het kan ook zijn dat andere inzichten ontstaan en er een bewustwordingsproces start. Dit levert misschien niet direct zichtbaar resultaten maar zijn wel de eerste stappen die nodig zijn om in beweging te komen.

 

10. Wat zijn de eerste stappen die ik kan nemen? Interessant al die tips, wat kan ik nu concreet gaan doen om de juiste coach te kiezen

 • Onderzoek of het probleem waarmee je aan het werk wil gaan helder voor je is. Je probleem op papier zetten kan je hierbij helpen;
 • Zoek de juiste soort van coaching die past bij je probleem;
 • Bepaal of je een voorkeur hebt voor een groot/klein bureau of een eenmanszaak, voorkeur voor iemand hebt die aan is gesloten bij een beroeporganisatie en of je een voorkeur hebt voor een bepaalde techniek. (Geen voorkeur kan natuurlijk ook);
 • Bepaal hoe lang je bereid bent om naar de coach te reizen en of je een voorkeur hebt voor een dag en tijdstip (overdag, ’s avonds);
 • Wat kan je of wil je er voor uitgeven. Heb je een budget? Om inzicht te krijgen in de kosten kan je het beste uit gaan van een vast traject en je op internet oriënteren wat de kosten ervan zijn. Vraag je ook af wat je doet als blijkt dat meer gesprekken nodig zijn. Heb je hier dan ook nog geld voor? Zo kan je bijvoorbeeld voor de zekerheid twee extra gesprekken in je berekening meenemen. Vergeet ook de eventuele reiskosten niet.
 • Als het niet vanuit je werkgever wordt geïnitieerd kan je overwegen om het aan je werkgever voor te leggen en te vragen of deze bereid is om de coaching te betalen. Als je werkgever dit niet wilt of je kiest er voor om je werkgever er niet bij te betrekken laat je dan informeren of de kosten aftrekbaar zijn van de belasting;
 • Maak op basis van bovenstaande wensen een eerste schifting van coaches. Kies er drie uit die je wil benaderen;
 • Voer een oriënterend telefoongesprek met alle drie de coaches en toets ze aan je wensen met als belangrijkste om te bepalen of je de coach kundig en ervaren acht op het gebied van de hulpvraag, of zijn werkwijze je aanspreekt en of je de persoon je aanspreekt. Maak op basis hiervan je top drie;
 • Voer vrijblijvend een oriënterend of gesprek met de nummer 1 uit je top drie met als belangrijkste doel om wederzijds te kunnen beoordelen of er voldoende chemie en vertrouwen is om het coaching proces met zijn tweeën aan te gaan. Klikt het en heb je er nog steeds vertrouwen in dat de coach in staat is om je te helpen dan kan je aan het werk gaan!
The Real Meaning of Success with Deepak Chopra
Slachtoffer gevoel

De praktijk is in Amsterdam, Rijnstraat 197.

Statutair gevestigd te Muurvaren 22, 1441SM Purmerend. KvK: 66359945
To top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline