Waar richt jij je op in je persoonlijke ontwikkeling?

PROBLEEMGERICHT, DOELGERICHT EN IDEAALGERICHT.

path-of-grow kopie
Bij de probleem gerichte benadering richt je je op iets in je leven dat je als een probleem beschouwd. Dat kan zijn een onhebbelijkheid of een bepaald gedrag of gevoel dat je wil veranderen waardoor je minder of geen last meer hebt van je probleem. Je ontwikkelt je en je voelt je wellicht gelukkiger, meer in balans en veerkrachtiger. En dan gebeuren er weer andere dingen in je leven waardoor het volgende probleem naar voren komt. En ook daar ga je weer mee aan het werk. Bij deze aanpak laat je meer van het hetzelfde groeien.

Bij de doelgerichte benadering richt je je op een bepaald doel dat je wil bereiken. Je zet de veranderingen in gang die nodig zijn op het halen van het doel. Als het doel gehaald is kan je nog verder werken aan je doel door de meetlat hoger te leggen of je kan weer nieuwe doelen stellen.

De vraag is of de probleemgerichte en doelgericht benadering je uiteindelijk ook de voldoening geeft die een ieder mens in het leven zoekt. Je hebt bereikt wat je wou bereiken, en wat dan? De midlife crisis is hier een voorbeeld van. Je hebt alles, een goede baan, gezin, huis, goede vrienden. En dan komt er een moment dat je denkt 'is dit het nu?' Wat is de zin van dit alles?

De ideaal gerichte aanpak gaat uit van het kiezen van je eigen idealen. Je idealen kan je zien als de geesteshouding vanwaaruit je leeft. Het dient als leidraad om je energie, je motivatie, je wil te richten. Het zijn je principes, standaards waar je voor staat in het leven en geven je houvast, stabiliteit, oriëntatie, begeleiding en criteria voor oordelen en besluiten.

De ideals die je kiest worden gevoed vanuit je eigen spirit. Daar zit je levenskracht, je onuitputtelijke bron van energie. Ideals zijn dan ook persoonlijk en zijn voor iedereen weer anders. Ze zijn ook niet statisch maar veranderen gedurende je leven.
Je ideals worden dan ook niet gekozen als iets wat de bereiken is (dan wordt het de doelgerichte benadering). Het gaat dus om de weg en niet het bereiken van het eindpunt. Hierdoor kan je je blijven ontwikkelen in een door jou gekozen richting gevoed vanuit je ziel. Leven vanuit je eigen ideals zal tot een wezenlijke verandering in je leven leiden.

De probleem- en doelgerichte benadering leiden dus niet per definitie tot een leven vanuit je eigen missie, je spirit, je eigen kern. De idealgerichte benadering wel. De andere twee benaderingen vullen dit aan. De doelgerichte benadering kan je helpen bij het maken van je eerste stappen om je idealen te realiseren en de probleemgericht benadering bij het oplossen van de obstakels waar je op je pad tegenkomt.

Varen op de oceanen.

Stel je eens voor. Je vaart op je boot op de Stille oceaan en je staat in de stuurhut. De zee is kalm en de zon schijnt. Tot boot
nu toe verloopt alles zonder problemen. Plotseling begint de rode lamp op het instrumentenpaneel weer fel te knipperen. Je weet meteen wat er aan de hand is. De oliedruk is alweer weggevallen en je moet ingrijpen. Je zet de motor uit en je loopt snel naar de machinekamer. Er ligt olie op de vloer en ziet dat de oliepomp weer kapot is. Met wat kunst en vliegwerk weet je het euvel te verhelpen en doet de pomp het voorlopig weer. Daar de kans groot acht dat de pomp later weer zal uitvallen besluit je om naar de dichtstbijzijnde haven te varen om de pomp te laten vervangen voor een beter en duurzamer exemplaar.
In de winkel met scheepsmaterialen zie ook dat er nieuwe en betere navigatie apparatuur verkrijgbaar is en je vraagt ze om deze te vervangen.
Nadat de werkzaamheden succesvol zijn uitgevoerd en je boot weer gereed is om uit te varen denk je na over waar de tocht naar toe zal gaan. Je herinnert je het verhaal van de scheepsmonteur over het vlakbij de haven gelegen eiland en je besluit om er heen te varen. Na enkele uren varen kom je aan. De avond valt en je gaat slapen. De volgende ochtend pak je de kaart en kijkt welk eiland in de buurt ligt en je besluit om daar heen te gaan. Nadat de tanks met diesel zijn gevuld vaar je uit.
En zo vaar je van eiland naar eiland. Nadat je enkele eilanden hebt aangedaan begin je je af te vragen of dit het nu is wat je je had voorgesteld toen je begon met varen. Je gaat nog eens bij jezelf na wat je nou wou bereiken met het varen over de oceanen. Als gauw wordt het je duidelijk. Je wou naar de mooiste eilanden op de wereld varen. Op je computer start je Google Earth en ga je op zoek naar de mooiste eilanden die er op aarde zijn. Het zijn er talloze en al snel heb je een lange lijst met eilanden. Je stippelt een route uit en treft nog enkele voorbereidingen. De volgende morgen vaar je uit kom je langs de mooiste eilanden. De een nog mooier dan de ander.

Wat is spiritualiteit?
De posities van waaruit wij waarnemen.

De praktijk is in Amsterdam, Rijnstraat 197.

Statutair gevestigd te Muurvaren 22, 1441SM Purmerend. KvK: 66359945
To top
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline